Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ο Κώστας, κολλητός φίλος του Αντώνη, άρχισε να τιτιβίζει. Είναι οριστικό πλέον: έρχεται η Άνοιξη


Χρονογράφημα με αφορμή μια βαρυσήμαντη δήλωση.


Ο συνομήλικος, συμπολίτης και συνάδελφος Κώστας Βλάσης, αυτοανακηρυχθείς φέρελπις νέος υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Αρκαδία για τις επόμενες εκλογές, δηλώνει -και μας διασκεδάζει- από το Twitter (που σημαίνει τιτίβισμα): "Ότι δεν έκανε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το έκανε η Αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά. Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου" (ακολουθεί σύνδεσμος σε σχετικό άρθρο της ανεπίσημης ιστοσελίδας της ΝΔ ονόματι Antinews).


  Από την στιγμή της δημοσίευσης του σχολίου αυτού στο Twitter, παρατηρήθηκε ένα γενικό "μούδιασμα" μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών αναλυτών της χώρας. Όλα εκείνα τα θέματα για τα οποία οι ειδικοί αναλυτές γεμίζουν κάθε τόσο τόμους ολόκληρους βιβλίων και χιλιάδες σελίδες άρθρων στον ημερήσιο τύπο, ξαφνικά κάποιος κατάφερε να τα συνοψίσει σε δυο αράδες. Συγκεκριμένα, αρκούσε ενάμιση τιτίβισμα -με ελαφρώς κοφτό τελείωμα- για να ερμηνευθεί η σημασία της επιστολής του κ. Σαμαρά προς τους Ευρωπαίους. Εμπνευστής της λακωνικής αυτής προσέγγισης της πολυπλοκότητας του κόσμου μας, είναι ο Κώστας Βλάσης, γνωστός και ως "πουλέν". Στην επιστολή Σαμαρά ο Κ.Β. -ορθοπεδικός γαρ- διέγνωσε κ.φ. (κατά φύσιν), δηλαδή "όλα καλώς εποίησε", όμως όλοι εμείς, οι αναγνώστες του σχολίου του, υπέστημεν οξύ κάταγμα της κοινής λογικής. Ετοιμάζεται λοιπόν ο μάστορας να μας βάλει στον γύψο. Σκέφτηκα πως θα έπρεπε να προλάβουμε τα χειρότερα και αποφάσισα να γράψω μερικές αράδες για το μείζον αυτό θέμα που απασχολεί την Αρκαδία και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή (βαθιά ανάσα, μέσα η κοιλιά): "Ό,τι δεν έκανε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το έκανε η Αντιπολίτευση του Αντώνη Σαμαρά. Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου". Κώστα, πες μου σε παρακαλώ, τί εννοείς με τον όρο "Αντιπολίτευση"; Δεν έμαθες τα νέα; Η ΝΔ είναι στη κυβέρνηση! Μήπως έχετε κι εσείς ..."αντιεξουσιαστές στην εξουσία" και μας τους κρύβατε μέχρι σήμερα; Από πού προκύπτει η "αναδιαπραγμάτευση"; Αφού ...όρκο πίστης στην Τρόικα έστειλε ο Αντώνης -μάλιστα, τον συνεχάρησαν όλα τα "καλά" παιδιά της πιάτσας. Μήπως εννοείς την φράση " (τροποποιήσεις θα γίνουν) αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα"; Δηλαδή ο φυλακισμένος θα έχει το δικαίωμα να βολτάρει πάνω-κάτω στο κελί του; Τέτοια "ελευθερία" δεν τη θέλω. Θέλω πατρίδα ελεύθερη -και δεν είμαι ο μόνος με τέτοιες "απαιτήσεις". Λυπάμαι, Κώστα, που επέλεξες να γίνεις ένας από τους Άλλους, εκείνους που μάχονται για την καρέκλα- έστω και σε καθεστώς Κατοχής (καρέκλα να 'ναι!). Τουλάχιστον, με τον καιρό, γνωρίζουμε ποιος είναι με ποιον. Και προχωράμε. Μια συμβουλή: μην προβάρεις κοστούμι ακόμα. Τσάμπα εκτίθεσαι. Δες πώς καταρρέει ακόμα και η ίδια η Γερμανία (βλ. αδυναμία πώλησης ομολόγων προχθές)... Την ίδια στιγμή, εν Ελλάδι -τί ανοησία- κάποιοι διαγκωνίζονται για το ποιος είναι περισσότερο προδότης από τον άλλον...
Κώστα, είμαι σίγουρος πως τα λόγια μου, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, θα φτάσουν ως τα αυτιά σου -εξάλλου έχουμε πολλούς κοινούς φίλους και γνωστούς, ενώ το διαδίκτυο διαθέτει παροιμιώδη σβελτάδα στην διάδοση της πληροφορίας. Πολύ θα ήθελα ν' ακούσω κάποτε τα επιχειρήματά σου. Για το Μνημόνιο, για τη "νέα" "κυβέρνηση", για τον αρχηγό της ΝΔ και την στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους, για την διακομματική-διαχρονική ατιμωρησία των παρανομούντων... για τον παραμερισμό των πολιτικών και την αντικατάστασή τους από "τεχνοκράτες"-ψυχρούς εκτελεστές άνωθεν εντολών... και για τόσα άλλα... Έχω μάθει πως είσαι δεινός ρήτορας -από παλιά, από τότε που ήσουν φοιτητής και συνδικαλιστής. Εκείνη την εποχή, δηλαδή τότε που ήσουν ηγέτης της νεολαίας της Πολιτικής Άνοιξης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο γράφων ήταν φοιτητής στην Πάτρα και δε γνώριζε πολλά σχετικώς. Οι φωτογραφίες σου δίπλα στον Αντώνη (τον πρώην ανελέητο Μνημονιοφάγο και νυν αλανιάρη Τροϊκολάτρη) αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της λαμπρής εξέλιξής σου στην κομματική ιεαραρχία. Η εμπνευσμένη απόφασή σου να μετακομίσεις από το ανήλιαγο υπόγειο της Πολιτικής Άνοιξης (αφού κόλλησες εκεί πολλά ένσημα) στο αστραφτερό μαγαζί-γωνία της ΝΔ (το οποίο όμως έχει πολύ μειωμένη αντικειμενική αξία τελευταίως), δείχνει να πιάνει τόπο.
Ο Κ.Β. στο μικρόφωνο, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ σφίγγει τα χείλη και φυλάγεται 
Κώστα, το ξέρω πως ετοιμάζεσαι γι' αυτό που θεωρείς "επόμενο μεγάλο βήμα". Φαντάζομαι πως σε περιτριγυρίζουν από καιρό διάφοροι κηφήνες που νομίζουν πως είμαστε ακόμα στην εποχή του Ανδρέα και σου ζητούν ρουσφέτι. Αλήθεια, τί τους υπόσχεσαι; Τον ουρανό με τ' άστρα; Πρόσεξε μην εκτεθείς. Έχω πληροφορίες -για τ' άστρα συγκεκριμένα, λόγω μεγάλου ορυκτού πλούτου- πως θα συμπεριληφθούν κι αυτά στις εμπράγματες εγγυήσεις της επόμενης Δανειακής Σύμβασης. Ναι, Κώστα, τον ουρανό με τ' άστρα δίνουμε στους δανειστές μας! Θα μου πεις -με το δίκιο σου- τ' άστρα δεν είναι δικά μας. Γιατί, τα λεφτά με τα οποία μας δανείζουν είναι δικά τους; Μία τους και μία μας. Κώστα, αναλογίστηκες τί πας να κάνεις;
Πες μου, Κώστα, γιατί ένας νέος, φρέσκος επιστήμονας, και μάλιστα Λέκτορας Πανεπιστημίου, να θέλει να βγει σήμερα στην αρένα της πολιτικής, αναγκαζόμενος (σε περίπτωση εκλογής) να παραιτηθεί από το επάγγελμά του λόγω ασυμβίβαστου, ρισκάροντας έτσι -για μια καρέκλα και για πολλές ...καρεκλιές (στην μετά-γιαουρτώματος εποχή)- μια λαμπρή ιατρική καριέρα; Γιατί αφήνει την ασφάλεια μιας πανεπιστημιακής καριέρας (με όχι και τόσο υψηλές αμοιβές, είναι αλήθεια) και δείχνει πρόθυμος να υπηρετήσει το σάπιο σύστημα της κομματοκρατίας, του οποίου οι θλιβεροί υπηρέτες δεν τολμούν ούτε σε Εθνικές Εορτές να εμφανιστούν ανάμεσα στον κόσμο; Τί γνωρίζει ο Κώστας Βλάσης που όλοι εμείς αγνοούμε; Περιμένουμε εξηγήσεις. Την αλήθεια.
Κώστα, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή: άλλαξε στρατόπεδο, έλα στην πλευρά του ελληνικού λαού. Σου υπενθυμίζω κάτι: ο λαός ψηφίζει. 
Κι αν αποφασίσεις να συνεχίσεις την παρτίδα (για πατρίδα δεν κάνω λόγο) ποντάροντας στο εφτάψυχο -μα όχι αθάνατο- Σύστημα-Τέρας, ένα θα σου πω μόνο: είμαστε πολλοί απέναντί σας. Ολοένα και περισσότεροι. Δεν φαντάζεσαι πόσο γρήγορα μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν στη χώρα. Η Αλήθεια, ξέρεις, δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να φανερωθεί και να σαρώσει καθετί κίβδηλο. Έτσι έκανε πάντοτε -έβρισκε πάντα τον τρόπο- και ο Ελληνισμός έμενε ζωντανός. Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, η Αλήθεια θα επικρατήσει. Θα μου πεις πως, τώρα τελευταία, έχουμε μια ανεξήγητη ησυχία τριγύρω... Κι αν αυτή είναι μια αναγκαία ανάπαυλα πριν από την εκκωφαντική, ιστορική έκρηξη ελευθερίας της ελληνικής κοινωνίας; Δεν σου είπα και το άλλο: όταν φθάσει εκείνη η Άγια Μέρα της Απελευθέρωσης, δεν θα είναι ώρα για δάκρυα ή μετάνοιες. Θα είναι ό,τι πρέπει για γιορτή, "με χορούς κυκλωτικούς, κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς ...ώσπου η σύναξις αυτή σαν χωριό αυτόνομο να ξεδιπλωθεί"... Σ' αυτό τον χορό της ελευθερίας θα υπάρχει χώρος για όλους τους Έλληνες. Καθώς κίνητρο και σκοπός μας, στην σύντομη ζωή μας, είναι πάνω απ 'όλα η αγάπη.
25.11.2011 - Σχόλιο του Γιώργου Σγούρδου, μέλους της Σπίθας Τρίπολης.

Εδώ θα βρείτε ένα άρθρο της εφημ. Οδός Αρκαδίας για τον Κώστα Βλάση που αναδημοσιεύει το Arcadia Portal.
Ένα άλλο σχετικό άρθρο από το Κουρδιστό Πορτοκάλι θα βρείτε εδώ.

Αντί υστερόγραφου: 
 
Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά.
Μάνος Χατζιδάκις, «Τα Σχόλια του Τρίτου», Εκδ. Εξάντας, Αθήνα 1980.


Τελικά, άλλαξα γνώμη: 

Υστερόγραφο

Το παραπάνω σχόλιο θα μπορούσε να απευθύνεται, με κάποιες παραλλαγές, σε οποιονδήποτε συμπολίτη μας (όχι απαραίτητα με πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής) που παραμένει και σήμερα αμετανόητος ψηφοφόρος-οπαδός κάποιου κόμματος. Ιδιαίτερα ενός από αυτά που συμμετέχουν στην σημερινή "κυβέρνηση-θέατρο-μαριονέτας", ήτοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ (επίσης: Ντόρα, Κουβέλης και τα ρέστα). Δυστυχώς τα κόμματα της Αριστεράς είναι (επιεικώς) κατώτερα προσδοκιών, άρα τα απορρίπτω χωρίς δεύτερη σκέψη ή ενοχές. Ιδίως αυτή η όψιμη -και μάλιστα προϊούσα- πατριωτική ρητορική του κ. Τσίπρα με κάνει να είμαι ιδιαίτερα επιιφυλακτικός.
Τί απομένει; Τα κινήματα πολιτών, οι συνελεύσεις στις γειτονιές, η θεία μου η Κούλα με τις φιλενάδες της, κάθε μορφή συλλογικότητας που αναλαμβάνει σήμερα πατριωτική δράση. Προτείνω, τέλος, σε κάθε αναγνώστη που είχε το κουράγιο να διαβάσει ως εδώ (ήρωας!), να μελετήσει  την πρόταση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών για την συγκρότηση Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατικής Αντίστασης: ΕΛΛΑΔΑ!

Γ. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου