Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Άναψε η 1η Σπίθα Τρίπολης!

Την Τρίτη 13 Αυγούστου 2011 συγκεντρωθήκαμε, πολίτες της Τρίπολης, μπροστά από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο και δημιουργήσαμε την 1η Σπίθα Τρίπολης, δηλαδή την τοπική επιτροπή πρωτοβουλίας της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών (Κ.Α.Π.) που ίδρυσε ο Μίκης Θεοδωράκης. 



Το πρόσφατα αναπαλαιωμένο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης 
(φωτ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, από την ιστοσελίδα του Δήμου Τρίπολης)

Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο δεν επιλέχθηκε τυχαία για την πρώτη μας συνάντηση. Συμβολίζει την ομορφιά, την αρχοντιά, την περηφάνια της Τρίπολης -και κατ' επέκταση της Ελλάδας- που χάνεται. Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, αυτό το νεοκλασικό κομψοτέχνημα που εγκαινιάστηκε το 1910 και γνώρισε μεγάλη δόξα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, στην συνέχεια αφέθηκε ερειπωμένο για πολλές δεκαετίες -έως πρόσφατα. Σήμερα, παρότι  αναπαλαιωμένο, δείχνει ν' ασφυκτιά, πλαισιωμένο καθώς είναι από τον "πολιτισμό" της πολυκατοικίας, αυτόν που συμβολίζει την απληστία, την έλλειψη παιδείας, αυτόν που εκθέτει στα μάτια του επισκέπτη το μείζον πολιτικό έγκλημα που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο. Όμως το θέατρο στέκει εκεί περήφανο και αντιστέκεται, μέσα στην γενική παρακμή. Έτσι και η Σπίθα Τρίπολης: φιλοδοξεί ν' αποτελέσει θύλακα αντίστασης, μια υπενθύμιση ομορφιάς και περηφάνιας στο σημερινό πλαίσιο της πολυεπίπεδης κρίσης. Αυτή η προϊούσα κρίση έφερε και την πρόσφατη, συντονισμένη και ανελέητη επίθεση των ξένων οικονομικών συμφερόντων (μέσω των ντόπιων διεκπεραιωτών τους), η οποία ίσως καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην πατρίδα μας. Εκτός αν ξυπνήσει ο λαός...


Στιγμιότυπο από την μεγαλειώδη ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια.
(κάνετε κλικ επάνω στην εικόνα για να δείτε το βίντεο)


Μετά από μακρά περίοδο αδράνειας και μοιρολατρικής αποδοχής μιας παράλογης πραγματικότητας από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, κάποιοι είπαν "ως εδώ και μη παρέκει" και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο μοναδικό ως τώρα Κίνημα στην χώρα μας με οργάνωση και στόχους, την Κ.Α.Π. 

Απέναντι στο Σύστημα και την στρατιά πολιτικών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών που το στηρίζει, το όπλο μας είναι η Αλήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να την κάνουμε "κτήμα" μας, κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό αφού μελετήσουμε προσεκτικά όλες τις ομιλίες του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την Ιδρυτική Διακήρυξη της Κ.Α.Π. στην ιστοσελίδα της Κίνησης.



Αυτός είναι ο χάρτης με τις Σπίθες της Ελλάδας και του εξωτερικού, τον οποίο μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών.  Στο κέντρο της Πελοποννήσου, από τις 13 Αυγούστου 2011, υπάρχει και η Σπίθα Τρίπολης. Σε όλη την Ελλάδα οι Σπίθες είναι πλέον περισσότερες από 100 και ο αριθμός τους συνεχίζει ν' αυξάνεται. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, φίλους και γνωστούς, να δημιουργηθούν κι άλλες Σπίθες σε όλη την Αρκαδία και παντού στην Ελλάδα, ως το τελευταίο χωριό, ώστε να προκύψει -το συντομότερο δυνατό- ένα παλλαϊκό πατριωτικό μέτωπο για μια Ελλάδα περήφανη, ανεξάρτητη, για μια αληθινή δημοκρατία.

Η Σπίθα Τρίπολης, όπως άλλωστε και κάθε Σπίθα, είναι μια πρόκληση για τον καθέναν από μας. Καλούμαστε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Αποφασίσαμε ν' ακολουθήσουμε τον δύσκολο δρόμο. Έχοντας πίστη στον δίκαιο αγώνα μας, θα επιτύχουμε. Εξάλλου, κανείς δεν πηγαίνει στον πόλεμο για να χάσει. Ναι, πρόκειται περί πολέμου. Μάλιστα, αυτή τη φορά απέναντί μας δεν έχουμε όπλα και τανκς, αλλά γραβάτες και κοστούμια που συχνάζουν στα σύγχρονα κέντρα αποφάσεων -ανεξάρτητα από την λαϊκή βούληση. Αυτά γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, παραμέρισαν τους πολιτικούς ή τους μετέτρεψαν σε πειθήνια όργανά τους. Προφανώς δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση και μας βρίσκουν απέναντί τους. Όσο πιο πολλοί γίνουμε, τόσο πιο πολύ θα μας υπολογίζουν, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας μας.

19.08.2011

Για την Σπίθα Τρίπολης,
Γ.Σ.